dissabte, 16 de desembre del 2017

Calendari d'advent


Cavall Fort núm. 1328 (2017)

Són unes siluetes humanes retallades en papers que es penjaven en un lloc destacat de les cases durant el període religiós de l’Advent amb la particularitat que cada figura tenia cinc braços, cinc cames, o bé, les dues coses a la vegada!

Què és l’Advent?
És un interval de temps de preparació que el calendari cristià dedica a la celebració del naixement del Nen Jesús, el qual comença el diumenge més immediat al dia de Sant Andreu. La paraula Advent prové del llatí i significa: arribada.

Per què cinc?
Simbolitza les setmanes anteriors a Nadal en les quals, antigament, l’església disposava que fossin d’abstinència de menjar alguns aliments, de forma semblant a com es feia, també, durant la Quaresma però, per aquesta ocasió se simbolitzava amb una figura de set cames: La Vella Quaresma.

“Les siluetes de paper tenen forats fets expressament amb tisores a fi de dibuixar ulls, nas, boca, botons i altres complements del vestuari com per exemple el disseny d’unes faldilles”.

“Cada diumenge se’ls seccionava un braç o una cama, i la nit de Nadal, en tornar de la Missa del Gall, es feia el mateix amb la darrera extremitat que quedava per retallar per, a continuació, tirar amb certa solemnitat la resta de la figura en les llars de foc”.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada