divendres, 15 de desembre del 2017

Món Gegant, l'exposició i l'arxiu digital


Exposició Món Gegants. Reus, octubre 2017

En el Congrés Internacional de Gegants i Imatgeria Festiva celebrat a Reus entre els dies 12 i 15 d’octubre de 2017, en el vestíbul de l’auditori de la Germandat Sant Isidre i Santa Llúcia, es va presentar l’exposició Món Gegant integrada per 17 plafons enrotllables on, des d’una perspectiva divulgativa, s’apropen peces d’imatgeria popular que es passegen en festes i celebracions d’arreu dels pobles del planeta.
La mostra, de marcat format pedagògic, està adreçada a un públic familiar  amb l’objectiu de produir una lectura amena a fi de descobrir la singularitat de les figures, les quals, es donen a conèixer amb el suport visual de fotografies i grafismes. Si bé l’exposició abraça tots els continents, parteix de la realitat catalana per, de forma progressiva, explorar altres àrees com ara els Països Catalans, Estat Espanyol així, com també, destacades nacions europees amb presència de gegants com succeeix a Bèlgica, Portugal, Itàlia, Anglaterra, França, Països Baixos, Alemanya i Àustria, per acabar, de forma més globalitzadora, amb una mirada  de figures en terres d’Àfrica, Amèrica i Àsia.
En relació a la documentació recollida per articular el discurs expositori, aquesta ha estat possible gràcies a la reinterpretació d’una sèrie de treballs publicats a la revista Gegants i en el Calendari del Món Geganter 2017 on hi ha articles redactats per Jan Grau, Gerard Picó, Lluís Ardèvol, Laurent Dubuisson, Xavier Navarro i Gerard Picó. Per altra banda,  les fotografies corresponen arxius públics i privats com per exemple l’Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya, el Fons Joan Amades de la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, l’Arxiu de la Colla de Geganters de Badalona i, entre d’altres, l’Arxiu Geganter Terra Nostra d’Adrià Serrat. Pel que fa al disseny gràfic i les il·lustracions, aquestes han estat realitzades a partir del toc artístic i professional d’en Marc Torrecillas. La mostra, de caràcter itinerant, està a disposició de les colles de geganters les quals podran contractar dirigint-se per correu electrònic a l’Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya.
Ara bé, l'exposició inaugurada en el Congrés de Reus perseguieox també en paral·lel una altra voluntat com és la d'esdevenir una plataforma digital d'arxiu de gegants d'arreu del món la qual es podrà consultar en línia i progressivament actualitzar a partir de la col·laboració de voluntaris que, en breu, estarà visible a la pàgina web de l'Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya www.gegants.cat. El repte, mai millor dit, és veritablement gegant i resta obert a totya la família gegantera a per contribuir a fer-lo créixer. Ens vols ajudar? Ens trobarà a l'adreça agrupacio@gegants.cat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada